Ridichea uriaşă, lectura de seară



Ridichea uriaşă, lectura de seară
poveste rusească
lectura Maia Martin


RIDICHEA URIAŞĂ

 poveste populară rusească
  Într-un sat frumos şi bogat, într -o căsuţă cochetă, cu o grădină mică de zarzavaturi, trăia un ţăran bătrân împreună cu băbuţa lui,cu nepoţica, un căţel şi o pisică.Odată, bătrânul a semănat în grădină legume, printre care şi ridichi. Într -o dimineaţă, pe când s-a dus în grădina de zarzavat, a băgat de seamă că una dintre ridichi a crescut foarte mare, roşioară şi frumoasă.
  Pe zi ce trecea, ridichea se făcea tot mai mare şi mai mare, încât privind -o moşneagul gândea: din ridichea aceasta vom mânca cu toţii o săptămână. S-a apropiat de ea şi a început să tragă. Dar ridichea stătea înfiptă în pământ, nu voia să clintească şi atunci moşneagul a chemat băbuţa în ajutor.
 - Babă, babă, vino să-mi ajuţi să scot ridichea!
  A venit baba, l-a prins pe moş de mijloc, moşul a prins de frunzele ridichii şi au început să tragă, dar ridichea nu se mişca din loc.
  Bunica a început să îşi strige nepoata:
 -Vino,nepoată, să ne ajuţi!Ridichea asta este uriaşă şi tare încăpăţânată!
  Nepoata a venit iute şi s-a apucat de mijlocul babei,baba de moş şi moşul de frunzele ridichii; au început să tragă cu nădejde, dar uriaşa nici gând să se clinteasca din loc. Atunci fetiţa s-a gândit la prietenul ei, căţelul cel jucăuş şi neastâmpărat.Acesta a venit iute- iute, dorind să fie de ajutor,dar tot nu au reuşit.În curte nu mai erau decât pisica , aşa că au chemat -o şi pe ea.Pisicuţa a lăsat joaca şi s-a dus repede în grădină să-i ajute, că doar făcea parte din familie.Nici de data aceasta ridichea nu s-a clintit din loc.Atunci pisicuţa şi-a
amintit că un şoricel îşi făcuse căsuţa în peretele casei,aşa că l -a strigat şi pe el şi l-au rugat să le vină în ajutor.
 -Şoricel mititel, ştiu că te-am alergat de atâtea ori, dar acum avem nevoie de ajutorul tău.Acesta s-a gândit bine, apoi a venit şi el în grădină,s-a prins de coada pisicii, pisica de căţel,căţelul de fetiţă,fetiţa de babă, baba de moş şi moşul de frunzele ridichii şi au tras cu nădejde, iar ridichea a început să se mişte şi până la urmă i-au venit de hac.S-au bucurat cu toţii că au izbutit să scoată ridichea,iar  pentru că au muncit cu toţii, au mâncat cu toţii din ridiche şi au petrecut împreună.

Comentarii